FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

Steunpakket NOW 2.0 : regio's, bedrijven en bedragen

Belangrijkste inzichten
  • De Nederlandse overheid wil zo transparant mogelijk zijn over de besteding van publiek geld. Daarom publiceert het UWV een register NOW
  • Sinds de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 1.0) op 6 april 2020 van start ging is er € 7,9 miljard toegekend aan bijna 140.000 bedrijven.
  • Sinds per 6 juli 2020 de tweede ronde (NOW 2.0) van start ging, is er nog ruim € 4,2 miljard euro toegekend aan zo'n 63.000 bedrijven. De derde ronde is nu gestart.
  • Het aantal toekenningen en de bedragen verschilt sterk tussen regio's, vooral omdat de hoofdvestigingen van bedrijven geografische clusters vormen.
  • Het verzamelbedrag aan NOW varieert van honderduizenden euro's per gemeente (Loppersum, Rozendaal), tot honderden miljoenen euro's (Amsterdam e.o., G4). 
  • Voor elke provincie, regio en gemeente in Nederland hebben we de top 1o bedrijven die de meeste steun ontvangen inzichtelijk gemaakt. Zie ook de UWV factsheet.

In deze update maken we de aantallen toekenningen in het kader van de Noordmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 2.0) inzichtelijk naar regio. Het aantal toekenningen varieert zeer sterk tussen regio's, vooral omdat de hoofdvestigingen van bedrijven in Nederland sterk geografisch clusteren. Toch is het interessant om per regio te zien hoe groot de omvang van de overheidssteun is. Voor de actuele dynamiek op de regionale arbeidsmarkt zijn de gevolgen van het coronavirus voor bedrijvigheid veruit de belangrijkste factor. 

Er zijn grote verschillen tussen de provincies. Noord-Holland en Zuid-Holland kregen beide ongeveer tien maal zo vaak NOW 1.0 toegekend als het gemiddelde van Drenthe, Zeeland, Flevoland en Groningen. Dit hangt sterk samen met de hoofdvestiging van bedrijven, en is mogelijk niet representatief voor de met die bedrijvigheid samenhangende arbeidsplaatsen. 

Totaal aantal toekenningen NOW, naar provincie (Periode 1)

Het verzamelbedrag dat bedrijven per gemeente in NOW 1.0 en NOW 2.0 samen ontvingen varieert tussen de honderduizenden, en honderen miljoenen euro's. Amsterdam was met o.a. Booking.com goed voor € 1,3 miljard; Amstelveen (met KLM) voor € 652 miljoen; en Haarlemmermeer (Holland Casino en Schiphol) voor € 611 miljoen. Bedrijven in Rotterdam (Van Oord en Sodexo) waren goed voor zo'n € 425 miljoen, Utrecht (de NS) voor zo'n 395 miljoen.*

* Circa 5% van de geografische vestigingsnamen kon niet direct worden gelinkt aan één gemeente. Deze bedrijven en toekenningen ontbreken in de drie onderstaande visualisaties. 

TOTAAL VOORGESCHOTEN BEDRAG VOOR DE NOW-REGELING, NAAR GEMEENTEN

Daarnaast zijn er nog 15 gemeenten waar het verzamelbedrag (NOW 1.0 + NOW 2.o) boven de € 80 miljoen lag. Dit gaat in bijna alle gevallen om G40 gemeenten. Denk bijvoorbeeld aan Eindhoven (DAF trucks) of Den Bosch (Canon). Maar ook aan Venlo (Canon), Sittard (VDL Nedcar), Breda (Lamb Weston), Amersfoort (Qbuzz) of Hilversum (Connexxion). Ook verschillende, relatief kleinere bedrijven in de gemeente Westland (bloementeelt) kregen gezamenlijk ruim € 80 miljoen toegekend.

Door het verzamelbedrag te delen door het aantal werkenden (CBS, 2019) kun je zien in welke gemeenten de bedrijven in relatieve zin veel of weinig NOW steun ontvingen. Het hele cluster rondom Amsterdam is nog steeds de grote uitschieter, maar nu vallen ook bijvoorbeeld Meierijstad (Sligro), Zaltbommel (Adecco), Heereveen (Arriva) en Son en Breugel (Maas) op. In een toeristische gemeente als Vlieland is het bedrag met een kwart miljoen euro relatief laag, maar door het geringe aantal inwoners is dit per hoofd van de bevolking toch bovengemiddeld. 

VOORGESCHOTEN BEDRAG VOOR DE NOW-REGELING PER WERKENDE, NAAR GEMEENTEN

Geinteresseerd in de bedrijven achter de bedragen in bovenstaande kaartweergaves?
In onderstaande visualisatie kun je voor elke gemeente in Nederland de top 10 inzien. 

Top 10 ontvangers van NOW, per regio en gemeente

Gebruik de filter om te bepalen op welk geografisch niveau je wilt inzoomen. Nederland, Provincie, COROP-gebied, Arbeidsmarktregio of Gemeente. Selecteer daarna je regio. 

VERDER LEZEN

https://www.uwv.nl/overuwv/Images/factsheet-now-2-0-0904.pdf 

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-financiele-regelingen/overzicht-financiele-regelingen/now

POWERED BY

powered by