Raboresearch: Grote verschillen tussen regio's in een haperende economie
Belangrijke inzichten
-
De Rabobank heeft economische prognoses voor 2023 en 2024 gepubliceerd.
-
Voor de rest van 2023 wordt er voor heel Nederland een economische groei van slechts 0,6% verwacht. Dit is lager dan de prognose van maart eerder dit jaar. De grootste reden hiervoor is de verrassende krimp van de economie in het eerste kwartaal van 2023.
-
Voor 2024 wordt een economische groei van 0,9% verwacht. De groei van de economie zal de komende twee jaar met name begrensd worden door de tekorten aan personeel.
-
Kijkende naar de losse regio’s, groeit het overgrote deel nauwelijks en wordt er een krimp verwacht in een derde van de regio’s. Dit zijn met name regio’s in Noord-Nederland en delen van Noord- en Zuid-Holland.
-
De regio’s Groot-Amsterdam en Brainport Eindhoven springen er positief uit; zij groeien in 2023 met respectievelijk 2,5 en 2,2%.
-
De grootste krimp wordt verwacht in Overig Groningen, IJmond en Zuidoost-Drenthe. Dit komt deels door de lagere opbrengsten uit de delfstoffenwinning, terwijl dit in IJmond met name komt door de krimpende industrie (denk aan de aanwezigheid van Tata Steel). Verschillen in economische structuur (zoals aanwezige sectoren), hebben dus een sterk effect op de economsche groei/krimp van een regio.
- Daarnaast blijkt regionale groei nog meer af te hangen van specifieke regionale omstandigheden. Dit zijn bijvoorbeeld de voordelen die bedrijven ontlenen aan de nabijheid van andere bedrijven en kennisinstellingen, een goed opgeleide beroepsbevolking en een gunstig leefklimaat.
De regionale economie
Zoals hierboven vermeld, groeit de economie in de meeste regio’s nauwelijks en voor een derde van de regio’s (13 van de 40 regio’s) wordt zelfs een krimp verwacht. De regionale economie wordt beïnvloed door zowel het sectoreffect (aanwezigheid van sectoren in de regio) als specifieke regionale omstandigheden. Zijn er innovatieve clusters van samenwerkende bedrijven, zitten er groeiende en nieuwe bedrijven in de regio, wat zijn de kwaliteiten van de beroepsbevolking, is er een goede kennis- en fysieke infrastructuur en hoe is de kwaliteit van de leefomgeving? Deze vragen bepalen grotendeels het ondernemerschapsklimaat voor bedrijven in de regio.
Regionale prognoses
Naast de krimp in Overig Groningen, IJmond en Zuidoost-Drenthe, wordt er ook een krimp verwacht in Zuidwest-Friesland, Gooi en Vechtstreek, Agglomeratie Haarlem, Oost-Zuid-Holland (omgeving Gouda) en Agglomeratie Leiden en Bollenstreek.
In de agglomeraties Haarlem en Leiden en Bollenstreek zijn er relatief weinig clusters van sectoren en worden er minder nieuwe bedrijven opgericht dan elders. Voor de regio Oost-Zuid-Holland (omgeving Gouda) geldt hetzelfde, maar hier blijft ook het leef-woonklimaat achter. In IJmond worden minder nieuwe bedrijven opgericht dan elders en in West-Friesland hindert de kennisinfrastructuur de economische groei.
De landelijke krimp in de logistiek (-1,5% in 2023) heeft zo zijn doorwerking in de regionale prognoses voor Groot-Rijnmond, Noord-Limburg en Delfzijl en omgeving. Ook Zeeuws-Vlaanderen en de Achterhoek zullen deze krimp merken.
De gunstige verwachtingen voor de bouw, ICT en zakelijke dienstverlening zorgen voor een positief beeld voor de regio’s waar deze sectoren groot zijn. Zo is de bouw een grote sector in de Veluwe en Noord-Overijssel. De ICT-sector en zakelijke dienstverlening zijn groot in Utrecht en Groot-Amsterdam. Voor deze regio’s valt het groeicijfer dan ook groter uit dan het landelijke groeicijfer.
Lees verder
Geïnteresseerd in de economische prognoses voor uw regio? Klik dan op onderstaande link om naar het volledige artikel te gaan.
RaboResearch: Grote verschillen tussen regio's in een haperende economie