FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

SER: Leven lang ontwikkelen, het voorbeeld van Zuid-Holland

Belangrijke inzichten
  • In Zuid-Holland is in 2019 de Human Capital Agenda gelanceerd en in 2022 vernieuwd. Deze agenda is door meer dan 66 partijen uit het bedrijfsleven, onderwijs en overheid ondertekend. Henk Bakker (Programmamanager bij de Economic Board Zuid-Holland) en Bas van den Barg (beleidsadviseur bij de provincie Zuid-Holland) vertellen aan de SER over de Human Capital Agenda.

  • Door het stellen van harde doelen in plaats van vage beloften, wil de provincie Zuid-Holland met deze agenda koploper worden op het gebied van een leven lang ontwikkelen. Het leven lang ontwikkelen is tegenwoordig erg belangrijk gezien het feit dat veel bedrijven onvoldoende gekwalificeerd personeel kunnen vinden. Daar komt bij dat de economie verandert en dat door robotisering, digitalisering en verduurzaming banen veranderen en nieuwe banen ontstaan.

  • Deze doelen zijn: zorgen dat werkgevers in de provincie beschikken over voldoende mensen met de juiste opleiding en skills, het oplossen van tekorten én het ontwikkelen van een leercultuur. Deze doelen en bijbehorende afspraken worden voortdurend gemonitord en geëvalueerd. Inmiddels zijn er 6.000 werknemers aan bij- of omscholing geholpen en 1.500 intersectorale van-werk-naar-werktrajecten gerealiseerd. In totaal lopen er 17 projecten in de sectoren energie, techniek en IT.

  • Het leren en ontwikkelen is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend. Denk hierbij vooral aan praktisch opgeleiden en oudere werknemers met een eenzijdig arbeidsverleden. Met behulp van een online omgeving  wordt op basis van skills, talent en drijfveren een match gemaakt tussen werkgevers en werknemers. Zo worden werkenden op ideeën gebracht en de drempel naar een opleiding of overstap verlaagd. Daarnaast wordt er gepleit voor een individuele leerrekening: mensen kiezen eerder voor scholing als zij een ‘eigen’ budget hebben. Ook moet het duidelijker worden dat ontwikkelen niet hetzelfde is als een terugkeer naar de schoolbanken.

  • Om dit te bewerkstelligen worden werkgevers gestimuleerd om creatief te werven: kijk niet alleen naar diploma’s, maar ook naar de skills van de potentiële werknemer. Ook zijn er veel verschillende en versnipperde subsidieregelingen in de provincie. “Het zou goed zijn als er één regeling komt met één pot geld”, aldus Henk Bakker.

  • Bas van den Barg legt uit dat in Zuid-Holland geprobeerd wordt om zoveel mogelijk lokale initiatieven te betrekken bij een overkoepelende coalitie. “Zo ontstaat er een netwerk van partijen die dwarsverbanden kunnen leggen”. Als voorbeeld draagt hij aan dat als je werkenden in de tuinbouw gaat scholen in digitalisering, zij wellicht ook aan de slag kunnen in de grond-, weg- en waterbouw.

 

Lees verder

Benieuwd naar welke doelen er gesteld en gehaald zijn in de provincie Zuid-Holland met behulp van de Human Capital Agenda? Klik dan op onderstaande link om naar het volledige artikel te gaan.

 

 SER: Leven Lang ontwikkelen in Zuid-Holland; Geen vage beloftes, maar harde doelstellingen

 

 

POWERED BY

powered by