Bevolking
Binnen het thema bevolking geven we inzicht in de ontwikkeling en samenstelling van het aantal inwoners. Is het aantal inwoners de afgelopen jaren toegenomen? Wat is de ontwikkeling van de onderliggende demografische componenten (geboorte, sterfte, binnenlandse migratie, immigratie en emigratie)? Wat zijn de verwachtingen voor de komende jaren? Wat is de huidige en toekomstige leeftijdsopbouw van het aantal inwoners? Hoe groot is grijze druk (vergrijzing) in de regio? Wat is de herkomst en nationaliteit van de inwoners? Wat is de herkomst of bestemming van de regionale verhuizingen die jaarlijks plaatsvinden?
Bevolkingsontwikkeling
Totaal aantal inwoners
Hoeveel inwoners kent de regio? En wat is de ontwikkeling in de afgelopen jaren geweest? Hoe snel groeit (daalt) de regionale bevolking?
Bevolkingsontwikkeling, demografische componenten
De bevolkingsontwikkeling is afhankelijk van de ontwikkeling van de demografische componenten: natuurlijke aanwas en migratiesaldo. Wordt de bevolkingsontwikkeling vooral veroorzaakt door natuurlijke aanwas of door migratie?
De natuurlijke aanwas, ook wel natuurlijke groei van de bevolking, is het verschil tussen geboorte en sterfte. Het migratiesaldo is het totale saldo van het binnenlandse (vestiging en vertrek personen) en buitenlandse (emigratie en immigratie) migratiestromen.
Bevolkingsontwikkeling, naar regio
Tussen regio’s is sprake van verschillen in de ontwikkeling van de bevolking. Hoe groot zijn deze verschillen? Kent de regio een relatief positieve of negatieve ontwikkeling van het aantal inwoners?
In de visualisatie is de bevolkingsontwikkeling per 1.000 inwoners weergegeven. De toe- of afname per duizend inwoners.
Bevolkingsprognose
Bevolkingsprognose
Naast de prognose van de totale bevolking geven we ook inzicht in de verwachte ontwikkeling van de onderliggende demografische componenten: natuurlijke aanwas en binnenlands en buitenlands migratiesaldo. Welke demografische component speelt de grootste rol in de verwachte bevolkingsontwikkeling?
Bevolkingsprognose, naar regio
Tussen regio’s is sprake van verschillen in de verwachte ontwikkeling van de bevolking. Hoe groot zijn deze verschillen? Kent de regio in de komende jaren een relatief positieve of negatieve ontwikkeling van het aantal inwoners?
Bevolking naar kenmerken
Leeftijdsopbouw, naar geslacht
Met behulp van de bevolkingspiramide geven we inzicht in de
leeftijdsopbouw naar geslacht. Voor elke leeftijdscategorie staat links het
aantal mannen en rechts het aantal vrouwen. De piramide start in het jaar 1996.
Met de afspeelknop is de ontwikkeling door de jaren te zien.
Via de filter kunt u via de slider elk gewenst jaar selecteren en vastzetten
om de leeftijdsopbouw in dat jaar te bekijken.
Herkomstland, naar werelddeel en geboorteland
De herkomst van personen geeft weer in welk land iemand geboren is of waar diens ouders geboren zijn. In de visualisatie is te zien of de personen geboren zijn in of buiten Nederland.
Via de filter kunt u een werelddeel selecteren om
inzicht te krijgen in de herkomst van migranten uit landen van een specifiek
werelddeel.
Nationaliteit, naar werelddeel en land
Een deel van de inwoners in de regio hebben een niet-Nederlandse nationaliteit? Welke nationaliteiten hebben deze mensen naar land en werelddeel?
Via de filter kunt u een werelddeel selecteren om inzicht te krijgen in de nationaliteiten van landen van een specifiek werelddeel.
Demografische druk
Aantal inwoners, naar leeftijd
Wat is de leeftijdsopbouw van de regio? Hoe groot is de toename van aan het aantal ouderen in de afgelopen jaren geweest?
Demografische druk
Hoe groot is de demografische druk in de regio? De
demografische druk geeft inzicht in de verhouding van het niet-werkende deel
van de bevolking tot het werkende deel van de bevolking. De demografische druk
is dus hoog wanneer er veel jongeren (0 tot 20 jaar) en ouderen (65 jaar of
ouder) zijn in een regio.
Naast de demografische druk kunt u in de visualisatie ok inzicht krijgen in
de ontwikkeling van de grijze en de groene druk in de regio. De grijze druk is
de verhouding tussen het aantal personen van 65 jaar of ouder en het aantal
personen van 20 tot 65 jaar. Dit cijfer geeft inzicht in de vergrijzing: de
verhouding van de ouderen tot het werkende deel van de bevolking. De groene
druk is de verhouding tussen het aantal personen van 0 tot 20 jaar en het
aantal personen van 20 tot 65 jaar. Dit cijfer geeft inzicht in de ontgroening:
de verhouding van de jongeren tot het werkende deel van de bevolking.
Demografische druk, naar regio
De leeftijdsopbouw in regio’s verschilt van elkaar. Hoe groot zijn de verschillen in de demografische druk tussen regio’s? Kent de regio een relatief grote of kleine demografische druk?
Via de filter kunt u naast de regionale verschillen op het gebied van de demografische druk ook inzicht krijgen in de regionale verschillen voor de grijze en groene druk.
Verhuizingen
Verhuisde personen, totaal
Welke verhuisbewegingen vinden er tussen regio’s in Nederland plaats? Hoe groot is het aantal personen dat vanuit de regio vertrekt en hoe groot is het aantal personen dat zich in de regio gevestigd hebben. Is het verschil tussen beide stromen positief (vestigingsoverschot)?
Verhuisde personen zijn mensen die op 31 december in een andere gemeente in Nederland woonden dan op 1 januari van dat jaar. Mensen die binnen een gemeente zijn verhuisd of naar/vanuit het buitenland, zijn hierbij niet meegenomen.
Verhuisde personen, naar leeftijd
Op welke leeftijd verhuizen mensen in de regio vooral? In onderstaande visualisatie geven we inzicht in regionale verhuisbewegingen naar leeftijd. Voor welke leeftijdsgroepen kent de regio een positief vestigingssaldo (positief verschil tussen vestiging naar de regio en vertrek uit de regio)?