FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

CBS: Consumentenvertrouwen op historisch dieptepunt

Belangrijke inzichten
  • Het consumentenvertrouwen daalt tot een historisch dieptepunt.
  • Sinds het begin van de metingen in 1986 is het consumentenvertrouwen niet zo laag geweest (-48 in april t.o.v. -39 in maart).
  • Het vorige dieptepunt (-41) werd gemeten in maart 2013, tijdens de financiële crisis, terwijl het hoogtepunt lag in januari 2000 (36).
  • Naast het consumentenvertrouwen, waren het oordeel over het economisch klimaat (-69) en de koopbereidheid (-34) ook historisch laag.
  • Nog nooit eerder waren consumenten zo negatief in hun oordeel over de economie in de afgelopen 12 maanden en de komende 12 maanden, en niet eerder zagen consumenten hun financiële situatie de afgelopen 12 maanden en de komende 12 maanden zo somber in.
  • Dit sentiment hangt onder meer samen met de sterke inflatie van de afgelopen maanden.
Landelijke datA

Tip: Wilt u een bepaalde lijn uitlichten? Klik dan op de legenda-items om ongewenste lijnen uit te schakelen in de grafiek.

Landelijk consumentenvertrouwen, economisch klimaat en koopbereidheid per maand
Regionale data

Tip: Met de filters in de grafiek kunt u de ontwikkeling voor verschillende regio's zien. Wilt u een bepaalde lijn uitlichten? Klik dan op de legenda-items om ongewenste lijnen uit te schakelen in de grafiek.

Consumentenvertrouwen, economisch klimaat en koopbereidheid

Bent u nieuwsgierig en wilt u meer weten? Klik dan op de onderstaande links voor relevante artikelen, of bezoek het dataportaal van ArbeidsmarktInZicht voor meer grafieken en artikelen over de conjunctuur.

  CBS: Consumentenvertrouwen daalt in april naar laagste niveau ooit
  RaboResearch: Inflatiemonitor Nederland - april 2022
  Dataportaal ArbeidsmarktInZicht

POWERED BY

powered by